Jótanácsok virágküldéshez

Virágküldés mindig aktuális hírekkel. Virágot küldeni mindenki tud. Pár kattintás, és már ott is vagyunk egy virágküldő szolgálat webshopjában. Amire figyelnie kell, az ezután kezdődik. Virágküldés - beszéljünk róla. Mindig aktuális, a virágküldéshez, virágüzletekhez, virágokhoz és virágküldő szolgálatokhoz kapcsolódó tartalommal. Itt kibeszélünk mindent, amit a hivatalos virágküldős weblapjainkon nem teszünk.

Virágküldés, ajándék

péntek

A mikulásvirág gondozása - videóval

Mikulásvirág. Miért szeretjük? Mert annyira ünnepi hangulatú, és szép! De jó lenne, ha januárban nem kellene kidobni, igaz?

Jó hír, hogy nem kell kidobni, csak megfelelően gondozni, és néhány apróságra odafigyelni.

A mikulásvirág megjelenése mindenki számára az ünnepek közeledtét jelzik, ezért örömmel vásároljuk meg ezt a szép növényt otthonunkba.
De sajnos, amikor megvásároljuk és hazavisszük, pár napon belül elkezd hullani a növény levele. Vajon mi a titka ennek az ünnepi növénynek?

Mielőtt megvásároljuk a növényt magunknak, vagy ajándékba, gondoljuk át, hogy tudunk-e megfelelő körülményt biztosítani a növény számára.
A mikulásvirág a kutyatej félék családjába tartozik ezért a növény mérgező tejnedvet tartalmaz, amely veszélyes lehet kisgyerekünkre, vagy házi kedvencünkre is.
Kevesen tudják, hogy ez a növény évelő, és ha január végén vagy február elején elhullajtja az összes levelét az természetes folyamat.

Alapvető szabályok a mikulásvirág gondozásáról röviden:
- Ne tartsuk túl meleg helyen.
- Szereti a világos helyeket, de kerüljük a közvetlen napfényt.
- Óvjuk a leveleit a sérülésektől
- Ne öntözzük túl
- Amikor januárban, februárban ledobja a leveleit, vágjuk vissza.
- Nyáron tápoldatozzuk, és árnyékos, de világos helyen tartsuk.

 
Első és legfontosabb teendőnk hogy keresünk a növénynek egy világos, de hűvös helyet. Ez lehet egy ablak, vagy egy fűtetlen világos folyosó is. Az ideális hőmérséklet télen a 10-15 fok. Ennél melegebb helyiségben a növény levelei azonnal lehullnak.

A másik fontos gondozási szabály az öntözés. A legjobb öntözési módszer, ha hetenként egyszer állott vízzel teli edénybe helyezik a mikulásvirág cserepét (a felesleges víz kicsorog a cserép alján). Ha a föld megszívja magát, egy hétig nem kell locsolni.

A növény szereti, a magas páratartalmat ezért tegyük a cserepét kavicsos tálcára, vagy használjunk agyag granulátumot. Február elején a növény elkezdi lehullatni a leveleit, de ekkor ne ijedjünk meg ez egy természetes folyamat. Ilyenkor vágjuk vissza kb. a felére, és tegyük félre április májusig. Csökkentsük le a locsolást a tápoldatozást, hagyjuk a növényt pihenni.

Nyáron keressünk neki a kertben egy árnyékos helyet, ha kell, ültessük át, és tegyük ki a szabadba, kezdjük el újra öntözni és tápoldatozni. Ne érje tűző erős napsütés a kertben, mert könnyen megég a levele, inkább egy árnyékot adó fa vagy bokor alá helyezzük el. Az első hajtásokat vágjuk vissza a felére, de vigyázzunk, hogy bőrünk ne érintkezzen a tejnedvvel, lehetőleg kesztyűben dolgozzunk. Nyáron gyönyörű méregzöld leveles nyári mikulásvirágot kapunk, amely még így zölden is nagyon szép növény.

Összegzés
Sajnos sokan belefutnak abba a hibába, hogy a mikulásvirágot túllocsolják, ilyenkor egészen megnehezednek a levelek, túltöltődnek vízzel, ezért ledobja őket. Ilyenkor érdemes, ha már teljesen lekopaszodott visszavagdosni az ágakat, és két-három hónapig meleg napos helyen kell tartani, aztán pedig újra közvetlen napfénytől védett helyen.

Tehát ha jól érzi magát, nem locsoljuk túl és ugyanakkor elég fényt is kap, akár február végéig is szép piros marad, természetes módon.

A mikulásvirág tél vége felé hullatni kezdi a levelét. Sokan azt gondolják, hogy hamarosan kipusztul, pedig csak pihenni készül, ezért ne dobják ki a leveleit vesztett virágot. Visszametszés, újra ültetés, rendszeres tápoldatozás után nyáron új hajtást hoz. Ősszel pedig mesterséges fénytől védett helyen újra színpompába borulnak a levelei.

Mikulásvirág "Pirosítása"

A mikulásvirág bimbóképződése és felleveleinek színeződése csak akkor indul meg újból, ha rövid nappalos körülményeket biztosítunk a számára. Ez azt jelenti, hogy a virágot a nappali fény 10-12 óránál tovább nem éri.

Van, aki beteszi a szekrénybe, más leviszi a pincébe, tehát néhány hétig lecsökkenteni a napsütéses órák számát, és akkor újra bepirosodik, újra virágzik.

A mikulásvirágot egész évben lehetne pirosítani, ha nem is virágoztatni, ennek ellenére október-novembertől tart a virágzási időszaka kb. január februárig.

 
További érdekességek és tudnivalók a mikulásvirágról, videóhír!

Köszönjük a Kertvarázs Magazinnak!

Klikk a képre