Jótanácsok virágküldéshez

Virágküldés mindig aktuális hírekkel. Virágot küldeni mindenki tud. Pár kattintás, és már ott is vagyunk egy virágküldő szolgálat webshopjában. Amire figyelnie kell, az ezután kezdődik. Virágküldés - beszéljünk róla. Mindig aktuális, a virágküldéshez, virágüzletekhez, virágokhoz és virágküldő szolgálatokhoz kapcsolódó tartalommal. Itt kibeszélünk mindent, amit a hivatalos virágküldős weblapjainkon nem teszünk.

Virágküldés, ajándék

szerda

Sármavirág, Ornithogalum

Jellemzői: lágy szárú, levelei tőállásúak, fűszerűek, pici apró virág gömb vagy kúp formájú, fehér vagy narancsszínű. Felhasználható: különleges kötészethez, dekorációhoz, esküvőhöz.

Kb. 30 cm-esre nő. A jellemzően fehér, néha narancssárga, sárgászöld vagy zölden csíkozott virágok alapszáma 3, csillag formájúak, hímnősek.

A sárma (madártej, Ornithogalum) a spárgafélék családjának csillagvirágformák alcsaládjába tartozó növénynemzetség 100–200 fajjal, amik közül talán az ernyős sárma (O. umbellatum) a legismertebb. A madártej (németül: csillagtej) elnevezés a virágok és a hártyás porzószálak opálosan tejfehér színére utal. A fajok többsége Európában, Nyugat-Ázsiában, illetve Afrikában él.
Mérgezőek, különösen a hagyma tartalmazhat sok, szívre ható glikozidot. Mérgük a legelő állatokra veszélyes lehet. Toktermésük van.

 

Fürtös (fokföldi) madártej (Ornithogalum thrysoides)

Dél-Afrikából származik. Száraz mediterrán jellegű éghajlati övezetből. Így igényei egyértelműek, meleg és fényigényes,  a fényárnyékot jól viseli, viszont  a közepes és erősebb fagyokat nehezen tűri. A laza, jó vízáteresztő talajt szeretni, ha cserépben szeretnénk nevelni, a talajt 50% komposzt, 50% homok keverékével készítsünk neki. 50 centiméter magasra nő átlagosan, virágzási időszaka május. A mintegy 20 kis virág egy karcsú száron nyílik, színük fehér, kissé krémszínű vagy zöldes bemosódással az alsó részükön.
Levágott virágja különlegesen tartós vázában.

A fürtös madártej szaporítása

Magról szaporítás esetén a magvakat tavasszal vagy ősszel lehet elvetni, négy éven át csíraképes.
Tőosztással, a gumó 3 évenkénti szétosztásával is szaporítható, amikor a levelei leszáradtak.

 

A gumók ültetése gyorsabb és biztosabb eredményt ad.

Az Ornithogalum gondozása

Télen védeni kell a gumókat a fagytól, vastag szalmatakarással.
Hideg éghajlaton érdemes felszedni a gumókat ősszel, és fagymentes, száraz, szellős helyen tárolni.

Trágyázni szabadföldön nem kell, cserépben nevelve tavasszal és nyáron érdemes tápoldatozni havonta egyszer.
Öntözni a cserépben nevelteket csak mérsékelten kell, még a növekedés és a virágzás ideje alatt is.
Amikor elvirágzott és nem akarunk magot fogni, akkor le kell vágni a virágszárat a levelek fölött.

Klikk a képre