Jótanácsok virágküldéshez

Virágküldés mindig aktuális hírekkel. Virágot küldeni mindenki tud. Pár kattintás, és már ott is vagyunk egy virágküldő szolgálat webshopjában. Amire figyelnie kell, az ezután kezdődik. Virágküldés - beszéljünk róla. Mindig aktuális, a virágküldéshez, virágüzletekhez, virágokhoz és virágküldő szolgálatokhoz kapcsolódó tartalommal. Itt kibeszélünk mindent, amit a hivatalos virágküldős weblapjainkon nem teszünk.

Virágküldés, ajándék

vasárnap

Menyasszonyi csokor

Amikor az esküvőre gondolunk, az első kép, ami a szemünk elé villan, az a menyasszonyi csokor. A laikus azt hinné, egyszerű dologról van szó, de ha végigolvasod a cikkünket, te is megérted, mennyi és mennyi lehetőség, típus, szabály, változat van. A képeket folyamatosan töltögetjük fel.


A menyasszonyi csokor csoportosítása a következők szeret történhet:


- hol viseli a menyasszony
kézi csokor: kerek, bidermeier, struktúra, glamelie, csepp formájú
karon hordott csokor: íves, menyasszonyi kosár, gömb

- forma szerint
kör alakú: kerek kézi, bidermeier, struktúra, glamelie
háromszög alakú: csepp formájú, háromszög csokor,
vonalas-grafikus
négyszög alakú: paralel,vegetatív

- technika szerint:
kötött menyasszonyi csokor
fűzött menyasszonyi csokor
tűzött menyasszonyi csokor
ragasztott menyasszonyi csokor


 

Menyasszonyi csokor főbb típusai:

- kerek kézi csokor: készülhet egy vagy többféle virágból, lazító zölddel és virággal a színeket és formákat harmonikusan alkalmazva. Ha többféle virágból kötjük legyen hangsúlyos uralkodó virág is a csokorban. A formája kerek oldalról nézve félgömb vagy kissé kúp alakú. A csokor lezárására levelekből készült gallért teszünk vagy menyasszonyi ruha tüll felhasználásával zárjuk le a csokrot. Szinte mindenkinek ajánlható kivéve a molett menyasszonyokat. 
Virág és növény felhasználás: rózsa, spray rózsa, mini gerbera, mini szegfű, tulipán, fresia, ornitogalnum, krizanténum; umbelatus, salal, galax, stb.- Biedermeier csokor:
munka igényes csokor, ugyanazok a szabályok érvényesülnek mint a csokor kötészetben. Zárt tömör forma, a felhasznált anyagok egymás mellett szorosan helyezkednek el körkörösen. Lezárása ugyanúgy zölddel vagy tüllel gallért készítünk. Ez a csokor forma romantikus klasszikus ruhához illik. Molett menyasszonyoknak nem ajánlható.
Virág és növény felhasználása: szabályos kerek formájú anyagok- rózsa, spray rózsa, mini gerbera, mini szegfű, krizanténum, matrikaria; umbelatus, galax, salal, pitosporum, stb.

- Struktúra csokor:
dekoratív formák közé tartozik, a virágok a formának alárendeltek nem önállóan érvényesülnek. A színfoltok és a térbeli mozgatás határozza meg a csokor jellegét. Minden virágot és levelet drótozni kell. Gyakran használunk dekorációs kelléket. Egyenes vonalú modern ruhához illik.
Virág és növény felhasználás: hasonlóan mint a kerek csokroknál
- Glamelie csokor: dekoratív csokrokhoz tartozik, az angol-szász csokorkötészet kedvelt formája. Igen aprólékos munka, mert különböző virágok szirmaiból készül. (Egy csokorba egy típusú virág szirmokat teszünk) A nagy virágra emlékeztető csokorban belülre kerül a bimbós, kívülre pedig a nyíltabb virág. Ezzel a technikával készítjük az a formát is belülre a kisebb szirmot, kívülre a nagyobbakat helyezzük. Szirmokat feldrótozzuk és tűzött vagy ragasztásos technikával szorosan egymás mellé rögzítjük, és levélmandzsettával zárjuk le.
Virág és növény felhasználás: nyílott rózsa fej szirma, gladiolus szirma, liliom szirma; levélmandzsettához galax, salal, umbelatus, stb.

- Csepp formájú: nagyon népszerű forma. Az alsó végétől felfele szélesedik majd felül szép körívet ír le. Súlypont a csokor szélesebb részénél van. A súlypontba nagyobb, nehezebb virágokat míg a csokor külső és alsó részére kisebb fejű és könnyebb virágokat teszünk. Szalaggal is díszíthető ez a típus. Minden menyasszonynak ajánlható kortól, testalkattól függetlenül.
Virág és növény felhasználás: bimbós és nyílott rózsa, liziantus, hipericum, ornitogalum, orchidea; umbelatus, galax, salal, pitospourm, rezgő, stb.- Karon hordott íves menyasszonyi csokor (félhold alakú): aprólékos kézműves munka, lágy íves vonalú csokor. Vessző vagy drót segítségével hajlítunk, de leginkább az alkotó elemek természetes formáját és ívét használjuk ki, ezért nem minden virágot használhatunk ennél a formánál. Hagyományos klasszikus ruhához illik.
Virág és növény felhasználás: tulipán, fresia, szegfű, gerbera, mini gerbera, orchidea; macifű, umbelatus, galax, salal, stb.

- Kosaras menyasszonyi dísz: a csokor karra akasztható kis kosárkában van többnyire tűzött technikával elkészítve. A kosarat a virágkötő maga is készítheti különböző dekorációs kellékekből, pl.: gyöngy, dekor drót, organza anyag, tüll, damil. Rendkívül aprólékos és nagy tudást igénylő munka, fontos a stabilitás és a rögzítés.
Virág és növény felhasználás: orchidea, rózsa, fresia, tulipán; macifű, umbelatus, galax, salal, pitosporum, stb.
- Virággömb: formakötészeti dísz, a virágfejekkel letűzött gömböt lehet karra akasztani vékony szalag segítségével vagy tenyérbe elhelyezni. Ha karra akasztjuk akkor minden irányból szabályosan kell dolgoznunk. Ha tenyérbe helyezzük akkor ügyelnünk kell arra, hogy a tenyérbe helyezendő pont olyan növény anyaggal vagy dekorációs kellékkel legyen eldolgozva amely nem sérti a menyasszony kezét. Hosszú laza szabású jó esésű anyagból készült ruhához illik.
Virág és növény felhasználás: spray rózsa, mini szegfű, matrikaria, santini krizanténum, stalion krizanténum; umbelatus, pitosporum, stb.


- Háromszög alakú csokor: a csokor szerkezetének főbb jellemzői a középső súlypontos részből felfelé, jobbra és balra irányuló vonalak. A súlypont lehet nagyobb méretű vagy erősebb színű virág. A csokor kifejező erejét fokozza, ha virágok különböző alakúak vagy harmonizáló színűek. Egyenes szabású modern ruhához illik.
Virág és növény felhasználás: orchidea, flamingó, heliconia, rózsa; különleges, kis felületű levelek pl.: fatsia, monstrena, macifű, eukaliptus, maranta, stb.- Vonalas-grafikus csokor: egy kihangsúlyozott középpontból kiinduló vonalrendszerek alkotják. A csokor stabilitását különböző levelekből készített levélmandzsettával oldjuk meg. Uralkodó karakterű virágból készülnek. Főbb mozgásvonalak igazodjanak a menyasszony ruhájához, ami egy modern egyszerű vonalú ruha. Szalagot vagy más dekorációs kelléket nem javasolt használni ehhez a formához.
Virág és növény felhasználás: napraforgó, gerbera, mini gerbera, rózsa, fresia, tulipán, orchidea; különleges kis felületű levelek pl.: philidendron, hedera, macifű, nád, kígyófű, stb.


A modern kötészetben elterjedt:
- a különböző gyöngyök, elegáns kövek használata,
amelyeket vékony dekor drótok vagy bujonok segítségével tudjuk elhelyezni a csokrokba. Ezáltal emelkedik a csokor eleganciája és ünnepi hangulata.
- tollak használata, dekor drót segítségével tűzzük vagy ragasszuk a csokrokba. Ezáltal a csokor egyedivé, különlegesség válik.
- Kagylók, csigák használata dekor drót segítségével fűzzük vagy tűzzük a csokrokba. Ezáltal a kompozíció mediterrán hangulatúvá válik.
- Különböző rács csokor alap használata amelyek támasztékot adnak a csokorban szereplő alkotó elemeknek.

 

Menyasszonyi csokrok készítésének technikái:

A menyasszonyi csokor kötésénél többféle módszert alkalmazunk. Mindegyikkel szemben elvárás, hogy:
- a csokor könnyű és hordozható legyen
- magassága ne legyen 10-15 cm-nél nagyobb, ne takarja el a menyasszonyt
- a hátoldala úgy legyen eldolgozva, hogy könnyedén lehessen tartani
- kövesse a menyasszony alakját
- a csokor fogó része megfelelő nagyságú legyen
- tartós, esetleg kiszárítható legyen
- a drótozás vagy más segédanyagok ne látszódjanak
- ne sértse fel a menyasszony kezét a fogó része
- ne szennyezzék be a menyasszony ruháját a csokor alkotó elemei
- a növényanyag ne legyen kellemetlen illatú vagy erős illatú
- allergiát okozó növényt ne tegyünk a csokorba


Csokor készítés előkészületei:
A menyasszonyi csokor elkészítése precíz, aprólékos munkát igényel. Ezért a virágkötők megfelelő gondossággal és időt áldozva készülnek rá, virág és növény anyagot hasonló gondossággal készítik elő.

Felhasználható növény anyag:

arisztokratikus uralkodó formájú virágok: különleges modern formájú csokrokhoz vagy vonalas-grafikus, csepp formákhoz alkalmazzuk
- orchidea
- flamingó
- strelicia
- liliom
- rózsa
- cala

pompás formájú virágok: vonalas-grafikus, modern formájú csokrokhoz alkalmazzuk
- dísznapraforgó
- dália
- krizantém
- stb.

nemes formájú virágok: kerek, bidermeier, struktúra, csepp formájú csokrokhoz
- rózsa
- spray rózsa
- szegfű
- mini szegfű
- gerbera
- mini gerbera
mutatós formájú virágok: kerek, laza nyári; biedermeier, struktúra formájú csokrokhoz
- tulipán
- frézia
- margaréta
- nárcisz
- jácint

egyszerű, szerény formájú virágok: kerek, laza nyári; biedermeier, struktúra formájú csokrokhoz
- kék nefelejcs
- gyöngyvirág
- fátyolvirág

Lazító zöldként használt növények:
- fátyol asparagus
- páfrány levél (szoba páfrány)
- indák (ápolna növények hajtásai)

Különböző virágok részeinek felhasználása:
- orchidea (phalenopsis, cimbedium)
- ornitogallum
- jácint
- kardvirág
- alstromeria
- matrikaria

Cserepes növények virágainak és leveleinek felhasználása:

Ebben a kategóriában rendkívül nagy a választék, hiszen szinte mindegyik cserepes növényről vágható le anyag rész amit fel tudunk használni a csokorhoz. Fontos a szakszerű lemetszés és a felszívatás.
Pl.:
- gardenia, stefanotis, orchidea, fokföldi ibolya
- borostyán, hamis ciprus, szoba szőlő, clorofitum

Kötött menyasszonyi csokrok készítése:

A virág és növény anyagokat a saját szárával vagy dróttal megerősítve használjuk fel és egyszerűen spirálisan fogjuk össze. Kerek és hosszúkás csokrokat kötünk ezzel a technikával.

A kerek csokroknál: körkörösen dolgozunk belülről kifele. Belül bimbósabb világosabb, kívül nyílottabb, sötétebb virággal. Az erősebb nehezebb virágfejeket mindenféleképpen dróttal megerősítve, így a virágfejeket tudjuk mozgatni a csokorban.

A hosszúkás csokroknál: alulról felfele dolgozunk. Az alsó virágok bimbósak, világosak, ahogy haladunk felfele úgy használjuk a nyílottabb és sötétebb árnyalatú virágokat. Az alsó viráganyagot dróttal erősítsük meg, hogy ne törjön vagy pattanjon le a feje és az esetleges hajlításokat ki tudjuk alakítani.
A dróttal való megerősítésnél fontos a zöld drót és a takaró szalag (tépő) használata, és ezen anyagok használata úgy történjen, hogy a kész csokorban ne látszódjon.
Levélmandzsetta használata fontos amivel lezárjuk a csokrot. A legvégén történjen a markolat eltakarása (textíliával, zsinórral, organza szalaggal) és ennek rögzítése.

Fűzött menyasszonyi csokrok készítése:

A növényeket nem saját szárukon, hanem előre felfűzött drótra helyezzük és így alkalmazzuk a menyasszonyi csokorba. A szárak eltávolítására két okból van szükség, egyrészről a szár a felszívatott virágfejekből visszaszívhatja a nedvességet, másrészről a sok szár helyett a drótszárak sokkal kecsesebb vékonyabb szárat kölcsönöznek a csokornak.

Technikai elkészítésük következő: a felszúrás mindig a stabil virágfej közepén történjen, majd takaró szalaggal bevonjuk. Csokor összeállítása után célszerű az egész szárrészt újra takarószalaggal bevonni és ez után selyem-, szatén-, organza szalaggal bevonni. Célszerű olyan növényeket összeválogatni amelyek keveset párologtatnak. Ilyen típusú csokrok minimum 5-6 órán át felső permetezéssel életképesek.

Tűzött menyasszonyi csokrok készítése:

Tűzőhab csokortartóba (mikrofon) készül. A munka kezdetén vízzel felszívatjuk és ebbe tűzzük a feldrótozott vagy saját szárán lévő virágokat és növényeket. A feldrótozott virág és növény anyagok drótvégeit vissza kell hajlítani, hogy stabilan álljanak benne a növényanyagok. Ezek a csokrok tartósak 10-12 órán át is frissek. A felső permetezés itt is fontos. Ezzel a technikával kisebb kerek és csepp formájú csokrokat is készíthetünk.

Ragasztott menyasszonyi csokrok:

Különleges egyedi csokrok technikai kivitelezésére ad lehetőséget. Ezt a hideg ragasztó biztosítja, amely az élő anyagok részeit megbízhatóan összefogja. Az ilyen módon össze állított csokor teljesen egyedi forma kialakítását teszi lehetővé.

Klikk a képre