Jótanácsok virágküldéshez

Virágküldés mindig aktuális hírekkel. Virágot küldeni mindenki tud. Pár kattintás, és már ott is vagyunk egy virágküldő szolgálat webshopjában. Amire figyelnie kell, az ezután kezdődik. Virágküldés - beszéljünk róla. Mindig aktuális, a virágküldéshez, virágüzletekhez, virágokhoz és virágküldő szolgálatokhoz kapcsolódó tartalommal. Itt kibeszélünk mindent, amit a hivatalos virágküldős weblapjainkon nem teszünk.

Virágküldés, ajándék

hétfő

Gerbera, mini gerbera

A gerbera az év minden napján megtalálható az üzletekben. Érett a virág, ha a közép porzója egy teljes kört alkot. Ha több teljes kör van, akkor túlérett a virág. A gerbera 25-ös 30-as tálcán tárolható és szállítható, ezeket a tálcákat speciális dobozba kettesével lehet helyezni (ügyelni kell, hogy a dobozra ne tegyünk nehéz súlyt). A növény szárának végén szőrpamacs helyezkedik el, ez a tőről kerül a szárra, ami záró réteget képez és víz nélkül 7-9 Celsius fokon 4-6 napig is tárolható. Ezután a növényt egyenként visszavágva kézmeleg vízben fel kell szívatni, ezáltal a gerbera vázatartósságát meg tudjuk hosszabbítani. Csokorba kötés előtt szükséges lehet a feldrótozása, mert a fej alatt elpattanhat a szár. Felhasználása a virágkötészetben: alkalmi csokor, klasszikus kötészet, kegyelet.

Tedd boldoggá Kedvesedet, küldj Neki gerberás virágcsokrot!


A gerbera (Gerbera) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó nemzetség. Nevét a német természettudósról, Traugott Gerberről kapta. A nemzetség elsősorban a trópusi éghajlaton elterjedt, főleg Dél-Afrikában és Ázsiában. A 19. század végén kezdődött a vágott virágnak alkalmas fajták keresztezése Angliában a G. jamesonii és a G. viridifolia fajok felhasználásával. A két faj hibridje a G. hybrida. A gerbera ma az ötödik legnépszerűbb vágott virág a világon.


A gerberákon is megfigyelhetők az őszirózsafélék (Asteraceae) Mutisieae nemzetségcsoportjára jellemző kétajkú virágok és a farokszerű nyúlványba keskenyedő portokok. Több ezer termesztett fajta és változat létezik, ezek a virág színében és méretében térnek el.

A gerbera tartása

Amikor a nappalinkat, erkélyünket vagy ablakunkat szeretnénk virágba borítani, akkor ajánlott a gerbera, ugyanis nagyon szereti a napfényt, imád a napsugarakban fürdőzni. A gerbera rendkívül fényigényes, még a közvetlen tűző napot is szeretni. Virágzása a nyár elejétől a tél beköszöntéig tart. A sok napfény hatására hosszan virágzik, egyedül arra kell vigyázni, hogy erős szél ne érje, a levelei sérülhetnek.

A gerbera igényei, gondozása:

Persze az, hogy fényigényes, még nem jelenti azt, hogy meg kell sütnünk a növényt. A legjobban 20-24 fok körül érzi magát, a nyári forró napsütéstől nem árt védeni. Évelő növény, télen feltétlenül annyi napfényt és meleget adjunk neki, amennyit csak lehet, 12 foknál semmiképpen ne tegyük hidegebb helyre.

Neveléséhez tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő földre van szükség. A növekedési időszakban gyakran kell öntözni, és kéthetente célszerű tápoldatot keverni az öntözővízhez, hogy bőségesen virágozzék. Mivel a virághozamot meghatározza a föld, illetve a gyökerek hőmérséklete is, célszerű kőlapra vagy fekete fóliára tenni a cserepet. Két öntözés között hagyjuk, hogy a talaj kicsit kiszáradjon, de a növekedési szakaszban állandóan tartsuk a földet nyirkosan. Alacsonyabb hőmérséklet mellett csökkentsük az öntözővíz mennyiségét. Csak a földjét öntözzük, ne permetezzük a növényt.

A pihenési időszakban (november és február között) erősen csökkenteni kell az öntözővíz mennyiségét, tápoldatozni pedig nem szabad. Ilyenkor csak annyira öntözzük a gerberát, hogy elkerüljük a kiszáradást. A tápoldatozást áprilisban kezdjük meg és egészen szeptemberig adagolhatjuk.
 

A gerbera szaporítása:

A gerberát tavasszal ültessük át jó vízelvezető virágföldbe. A cserepét kinőtt növényt szedjük szét, és több cserépbe ültessük át a szétválasztott töveket.
Szaporítására, azaz a tő szétosztására ősszel van lehetőség. A gyökérlabdáról rázzuk le a földet, és óvatosan húzzuk szét a gyökereket. Arra is van mód, hogy az idősebb hajtásrészeket nyáron homok és tőzeg keverékében meggyökereztessük. Tápdús virágföldbe ültessük. A nagyon savanyú talajt kedveli.

Ha több gerberát szeretnénk nevelni, tavasszal vessük el könnyen csírázó magvait. A vetőföld nyolcvan százalék tőzegből és húsz százalék homokból álljon. Tűzzük a magok hegyes végét a földbe, és csak kevés homokot szitáljunk a vetésre, mert világosban csírázik. Tartsuk a vetőedényt 20-25 fok közötti hőmérsékleten. 15-25 nap elteltével kibújnak a növények, amelyeket 10 centiméteres magasság elérése után átültethetünk külön-külön cserepekbe.

Bolyhos leveleire ne permetezzünk levélfényesítő szert, mert ettől a levélen csúnya fekete foltok képződhetnek. A leveleket ne törölgessük, ecsettel távolítsuk el a szennyeződéseket.

Klikk a képre