Jótanácsok virágküldéshez

Virágküldés mindig aktuális hírekkel. Virágot küldeni mindenki tud. Pár kattintás, és már ott is vagyunk egy virágküldő szolgálat webshopjában. Amire figyelnie kell, az ezután kezdődik. Virágküldés - beszéljünk róla. Mindig aktuális, a virágküldéshez, virágüzletekhez, virágokhoz és virágküldő szolgálatokhoz kapcsolódó tartalommal. Itt kibeszélünk mindent, amit a hivatalos virágküldős weblapjainkon nem teszünk.

Virágküldés, ajándék

szerda

Strelícia, Papagájvirág, paradicsommadár virág

Jellemzői: erős rost szerkezetű a szára, levél nélküli vagy külön levéllel vásárolható, virágja taréjos formájú, narancssárga-lila színű, tartós kiszárítható. Felhasználható: különleges karakteres kötészethez, dekorációhoz.

A papagájvirág a leglátványosabb virágok egyike. Formájának és színének ötvözete különleges hatást gyakorol az emberre, vidám, mondhatni vicces, de nagyon elegáns virág. Ezért is használjuk ballagási csokrokban (főleg fiúk számára), valamint férfiaknak szóló ajándékok díszítésére, de emellett a gyerekszobák, nappalik hangulatát is képes nagymértékben befolyásolni.

 

Nagy, evezőlapát alakú levelek közül emelkednek ki a hosszú száron ülő, élénkpiros, narancssárga és kék színű, 15 cm átmérőjű, több héten át nyíló virágai. Maga a növény 1,5 méter magasra is megnőhet.

A Strelitzia Dél-Afrikából, Fokföldről származó növény. Késő ősszel, amikor az esti hőmérséklet már csak 10 °C , akkor már be kell vinni melegebb helyre. Napfény és melegkedvelő, télen hideg mérsékeltházi hőmérsékleten jól áttelel, de ha folyamatosan akarjuk virágoztatni, akkor ajánlatos magasabb hőmérsékleten teleltetni. A Kanári-szigeteken alakult ki nagyméretű szabadföldi termesztése. Vágott virágként csak a Strelitzia reginae fajt termesztik.

Mint szobanövény, nagy türelmet igényel (az új növényeknél 3-4 évet kell várni az első virágzásra), amellett nagy a helyigénye is. Télen hűvös és jól megvilágított helyen kell tartani. A fejlett növényt ne ültessük át, az évenkénti virágzáshoz fontos a kinőtt cserép. Egy ősz-tél eleji és egy tavasz-nyár eleji virágzási periódusra számíthatunk.

 

A papagájvirág gondozása

Hőigény: Átlagos meleg, télen 10-15 °C.
Fényigény: A lehető legtöbb fény, de a nyári tűző naptól védeni kell. Virágzásakor mindenképp napos illetve világos helyen kell tartanunk.
Vízigény: Alaposan öntözzük meg, majd a következő öntözésig hagyjuk a földfelszínt kiszáradni. Télen ritkábban öntözzük. A pangó vízre gumós gyökerei kimondottan érzékenyek!
Páratartalom: Időnként permetezzük.

Nagyobb edényben, dézsában is nevelhető. Márciustól-szeptemberig kéthetente tápoldatozzuk. Ebben az időszakban bőséges öntözést is kíván. 2 évente feltétlen átültetést igényel.

Szeptembertől, január-februárig a nyugalmi időszaka alatt csak földnedves állapotot kell biztosítani, tehát ilyenkor csak mértékkel öntözzük földjét.

Papagájvirág termesztése

Szaporíthatjuk magról, esetleg tőosztással. Csak öreg, terebélyes töveket érdemes szétvágni 2-3 felé átültetéskor. Szétszedés után feltétlenül szüksége van 1-2 évre a regenerációhoz.
Célszerűbb szaporítási módja a magvetés. A magtermesztéshez szükséges mesterséges megporzásra mindig a tavaszi virágzási periódusban, napfényes időben kerüljön sor. Megporzáskor a portokot nyomással kinyitjuk, és a virágport ecsetre szedjük, majd lehetőleg másik virágra vagy másik növény virágjára visszük és viszont. Várjuk meg több egyforma tő virágzását.

A magvak a megtermékenyítés után 2-3 hónap múlva érnek. A fényes fekete színű magokat beérésük után áztassuk be langyos vízbe (28 fok) 12 órára, majd tőzeg és lombföld keverékébe, egymástól 2-3 cm-re vessük el. A csírázás ideje 20-22 fokos hőmérsékleten 40-50 nap.
Először a magvak 40-50 %-a kel ki. A kikelt növényeket 7-8 cm-es cserepekbe ültessük be, majd a nem csírázott magvakat újra áztassuk be langyos vízbe és még egyszer vessük el. Egy-egy mag akár 3 évig is elfekhet.

A magoncokat többszöri átültetéssel neveljük. Nyáron a levéldísznövényekhez hasonlóan, melegházban érzik jól magukat. Többszöri átültetéssel két év alatt virágképes növényeket kaphatunk. Három-négy éves növény tövenként 2-3, négy-öt éves növény 3-4, öt-hat éves növény 6-8 virágot hoz egy évben.
Egy jól fejlett négy-öt éves, ugyanazon a helyen álló extra egyed 10-12 virág leadására is képes.

Kevés munkaráfordítást igénylő, csekély önköltséggel termeszthető növény. Nyáron - különösen akkor, ha automata permetező berendezéssel gondoskodunk a levegő nagy páratartalmáról - a magas hőmérsékletet is elviseli. Belső árnyékolással is termeszthető. A nyári időszakban növekedése erőteljes.
Télen 16 fok körüli hőmérsékleten virágzik. Áttelel +10 fok hőmérsékleten is, de akkor virághozama csökken.

Külföldön is keresett vágott virág. Akkor vágjuk, amikor az első virág kiemelkedik a buroklevélből. 20-22 fok hőmérsékleten 4-5 virág is tökéletesen utána nyílik. Élettartama 3-4 hét.

Klikk a képre