Jótanácsok virágküldéshez

Virágküldés mindig aktuális hírekkel. Virágot küldeni mindenki tud. Pár kattintás, és már ott is vagyunk egy virágküldő szolgálat webshopjában. Amire figyelnie kell, az ezután kezdődik. Virágküldés - beszéljünk róla. Mindig aktuális, a virágküldéshez, virágüzletekhez, virágokhoz és virágküldő szolgálatokhoz kapcsolódó tartalommal. Itt kibeszélünk mindent, amit a hivatalos virágküldős weblapjainkon nem teszünk.

Virágküldés, ajándék

vasárnap

Multi vs. virágüzlet - első ütésváltás


Már jó ideje a bögyömben van ez a dolog, mármint, hogy mit keres egy super/hipermarketben vágott és cserepes virág, szóval már nagyon itt az ideje kiírnom magamból. Ez nem virágküldés, de fontosnak érzem.

Szeretem hátulról kezdeni az elejét: összefoglalva - csak a szemének higgyen!

Nagy csitt-csattra ne számítson a kedves olvasó. Leszögezném, nem vagyok multi ellenes, dolgoztam már egy bizonyos T kezdőbetűs helyen, és néhány barátom kifejezetten multi fan-nak tart.
Térjünk vissza a lényegre, a virágokra.

Első találkozásom vágott/cserepes virággal egy multiban 2006-ra tehető. A "zöldség-gyümölcs csapat tagjai" tologatták ki kocsijaikon, viszonylag kis mennyiségben, halottak napja előtt, krizantémot, orchideát, és kókuszpálmát. Már akkor jó kapcsolatokat ápoltam egy békéscsabai virágszalonnal, és eszembe jutott, hogy mit szólnának hozzá a lányok, ha látnák, hogy a "friss árusok" nyilván mindenféle szakértelem híján virágot akarnak eladni. Jót mosolyogtam magamban. Ciki is volt az egész, gondoltam, úgy se veszi meg senki... még másnap tetettem félre egy kókuszpálmát, mert elkapkodták. Ettől függetlenül nem gondoltam, hogy ez állandó jelenség lesz.

Mára már ott tartunk, hogy egy kilátástalan, piaci versenynek nem nevezhető dolog alakult ki az országban. Nagy a kopp, bizony! A gond az, hogy ezek az üzletek olyan áron értékesítenek, amin egy virágüzlet még nagyker áron sem tudja beszerezni az adott növényt. Mondjuk ezt, egy köteg tuli 600 Ft.
1 ágú Phalaenopsis Orchidea 1.350 Ft.

Klasszikus multi politika: olyan olcsón, akkora tételben vásárolni -kontinens vagy országos méretben-, hogy a helyi kiskereskedő nyekkenni se tudjon, sőt innen vásároljon (titokban), de akár be is zárhat, és jöhet árufeltöltőnek. Persze a helyi termelők, nagykerek is megfulladnak. Majd... szépen... lassan, mint az a bizonyos béka, aki alatt elkezdik melegíteni az üstöt.

Mennyire borús a helyzet? Eléggé. A virágüzletek-kertészetek-virágnagykerek szempontjából. A vásárló szempontjából sincs akkora örömre ok... akad silány a polcokon, nem egyenletes a kínálat, nincs akkora választék, megfelelő szakértelem. Azért az cserepes növény esetén elég ciki, ha 2 hét után a kukában landol, de nem baj, vehetjük az újabb szállítmányt!

Na de ne menjek át multigyalázásba, és panaszkodásba. Kesztyűt fel!

Virágüzletek előnye:
Egy virágüzletből vásárolt növény vagy csokor minden esetben rendelkezik hozzáadott értékkel. Mert szakember szerzi be, köti a csokrot, és ő ápolja a növényt az értékesítés pillanatáig. Tanácsot ad, odafigyel, segít választani, törődik a vásárlóval, a nevét adja, a lelkét teszi bele. Legtöbb esetben ajándéknak vásárolunk virágot, csokrot. A legszebbeket úgy is virágüzletekben találjuk, mert silányat "nem árulunk", és olyan csokrot kötnek a virágkötők, hogy azt az egész világon megirigylik.


Multi előnye:
A legfontosabb szabály, ajándéknak ne itt vegyünk virágot. Valószínű öröm helyett csalódást fog okozni. Viszont saját örömünkre nyugodtan. Gondolok itt elsősorban a vágott, kötegben árult virágokra, tulipán, rózsa, mikor mi. Magunknak, otthonra, vázába tökéletes örömforrás pár napra, és pénztálca kímélő is. Emellett kedvet csinál a virágvásárlásra, és talán gyakrabban szánunk erre a csodálatos dologra pénzt, amit virágüzletben is elkölthetünk, hiszen igazi csokrot a multiban nem kötnek. Persze, előfordulhat cserepes növényben is olyan, ami megindít. Abban az esetben, ha ismeri az adott növény igényeit, vagy utána tanul, próbálja ki, kísérletezzen! Másik legfontosabb szabály, csak a szemének higgyen! Ami szép, vegye meg, ami nem azt ne.

Eljutottunk arra a szintre virág terén, amitől egyéb szaküzletek, zöldség-gyümölcs, hentes, elektronika, stb., már a kezdetek óta szenvednek. Mégis sokan talpon maradtak, teszik a dolgukat. Kedves virágos kollégák, bízzatok magatokban, és a vásárlóitokban! Nem árverseny kell, úgy sem bírnátok, hanem a szakértelmetek, a megszokott magas minőség, és az a sok-sok szeretet és törődés, amit adni tudtok vásárlóitoknak.

Klikk a képre