Jótanácsok virágküldéshez

Virágküldés mindig aktuális hírekkel. Virágot küldeni mindenki tud. Pár kattintás, és már ott is vagyunk egy virágküldő szolgálat webshopjában. Amire figyelnie kell, az ezután kezdődik. Virágküldés - beszéljünk róla. Mindig aktuális, a virágküldéshez, virágüzletekhez, virágokhoz és virágküldő szolgálatokhoz kapcsolódó tartalommal. Itt kibeszélünk mindent, amit a hivatalos virágküldős weblapjainkon nem teszünk.

Virágküldés, ajándék

hétfő

A Liliom

A lilom az év minden napján megtalálható az üzletekben, virágja zárt, mert így könnyebben szállítható és nem sérül. Friss a virág és vásárolható, ha a virágja zárt vagy félig nyitott, ha a porzója még nem jelent meg, és levélzete méregzöld, szárvég metszés felülete friss zöld. Túlérett a virág, ha tölcsére teljesen megnyílt, porzója megjelent, levele sárgászöld, szárvég metszés felülete sötétbarna. Kiszerelése 5-ös, 10-es kötegekben. Nyílott liliom szállítása állítva ajánlott, raktározása 7-9 Celsius fokon. Felhasználása a virágkötészetben: alkalmi csokor, esküvő, kegyelet, dekoráció.

Küldj liliomos virágcsokrot szeretteidnek!

A liliom (Lilium) a liliomfélék (Liliaceae) családjának és egyúttal a liliomformák (Lilioideae) alcsaládnak is névadó nemzetsége, mintegy 90 fajjal. Mivel több faját is dísznövényként termesztik, különféle fantázianeveken megszámlálhatatlanul sok hibridjét, illetve változatát forgalmazzák.

A liliom fajtái:

Fajták folyamatosan változnak.
-    Aziai: 3-4-5 virágú, bimbója sima, színei: fehér, krém, citrom, narancs, bordó, rózsaszín
-   Longiflorium-aziat. 3-4 virágú, bimbóján pici szőrszálak találhatóak, színei: krém, barack, mályva, bordó
-    Longiflorium: 2-3-4 virágú, bimbója sima és szárához képest merőlegesen helyezkedik el, színei: fehér-bordó árnyalat, fehér
-    Oriental: 2-3-4 virágú, bimbója sima, színei: fehér, krém, fehér-bordó árnyalatú (Stargezer)

 
A fajai nagyrészt a földgömb északi területein, Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában terjedtek el. Az első termesztett liliom Európában a görög liliom  volt – így a liliom az egyik legrégebben termesztett kerti virág.

Évelő, hagymás növény a hagymája pikkelyes. Levele váltakozó vagy örves állású. Több faj egy méternél is magasabbra nő, ezek szára gyakran nem bírja el a virágok tömegét. A viráglepel hat sziromból áll. A lapos mag három élű toktermésben fejlődik, és csak rövid ideig csíraképes.

Fajait megjelenésük szerint négy csoportra oszthatjuk:
1. Néhány faj virága nagy, hosszú csöves, tölcsér alakú, hosszú nyélen ülő levele pedig nagy, szív alakú. Ilyen például az óriás liliom (L. giganteum).

2. A hosszan csüngő virágú és keskenylevelű liliomok kivétel nélkül Délkelet-Ázsiából származnak. Ilyen például a bambuszliliom (L. japonicum) és a L. longiflorum.

3. A harmadik csoport virágai harang alakúak, csüngők vagy fölállók. Ilyen az Elő-Ázsiából származó fehér liliom (L. candidum) és az aranycsíkos liliom (L. auratum).

4. A negyedik csoportba a turbánforma (vagy török) liliomokat sorolhatjuk. Ezek szirma a török turbánhoz hasonlóan visszagöngyölődik. Ilyen például a hazánkban védett turbánliliom (L. martagon) és a Kelet-Ázsiából származó tigrisliliom (L. tigrinum)

Az európai és az ázsiai fajok többségének hagymái koncentrikusak, az észak-amerikaiak rizsmaszerűek.
 

A liliom gondozása:

A napfényes vagy félárnyékos, szélmentes helyet, a sok tápanyagot tartalmazó, jó vízvezető talajt és a nedvességet szereti. Ültetés előtt a talajt mélyen fel kell lazítani. Célszerű a szabadban, a kertbe kiültetve teleltetni.
A levélszáron megjelenő sarjhagymákkal, a földalatti, hajtás eredetű sarjhagymákkal vagy leválasztott hagymalevelekkel szaporíthatjuk. A magról vetett példányok 5–6 év alatt fordulnak csak termőre.
A hosszú életű fagyálló, hagymás növények méretre és színre is igen eltérőek. Általában ősszel kell a hagymákat elültetni szélmentes napos és meleg helyre. A vízipocok (hörcsögféle rágcsáló, kószapocok) a liliom egyetlen kártevője, ezért javasolt a hagymákat valamilyen dróthálóval körülvenni.

Klikk a képre