Jótanácsok virágküldéshez

Virágküldés mindig aktuális hírekkel. Virágot küldeni mindenki tud. Pár kattintás, és már ott is vagyunk egy virágküldő szolgálat webshopjában. Amire figyelnie kell, az ezután kezdődik. Virágküldés - beszéljünk róla. Mindig aktuális, a virágküldéshez, virágüzletekhez, virágokhoz és virágküldő szolgálatokhoz kapcsolódó tartalommal. Itt kibeszélünk mindent, amit a hivatalos virágküldős weblapjainkon nem teszünk.

Virágküldés, ajándék

hétfő

A rózsa kereskedelme, rózsarangsor

Európában a vágott rózsa legnagyobb része más földrészekről érkező importból származik. Ilyen importőrök például: Kenya, Izrael, Kolumbia, Ecuador, Zimbabwe, Zambia, Thaiföld, Uganda és Brazília. A rózsát egyre inkább azokon a szélességi fokokon termesztik, ahol megfelelő az éghajlat, elérhető és kedvező árú a fizikai munka és az egyéb tényezők is lehetővé teszik a hatékony termesztést és a kitűnő minőséget. A legnagyobb mennyiségű vágottvirág-felesleg Hollandiában keletkezik, ahol a Holland Virágaukció Európa nagy részének ármeghatározója és virágelosztója. Csúcsidőben a virágszállítás teljes egészében nyomást gyakorol a légi forgalomra és annak rendszerére.
Európában még mindig a Hollandián keresztüli kereskedelem a jellemző. Itt adják tovább és rakják különböző járművekre (például kamionra) a virágokat és továbbítják Európa különböző részeire: Belgiumba, Svédországba, Dániába, Ausztriába, Magyarországra, Svájcba, Olaszországba, stb. Mire a célországba eljut a virág, már körülbelül 4 napja szárazon egy dobozban hever, ezért is nagyon fontos a megfelelő felszívatás

Rózsarangsor
A rózsa értékesítési rangsorához jó tájékozódási alap a holland aukciókon eladott vágott rózsák mennyisége. Itt 3,5 milliárd rózsaszál forgalmáról van szó, melynek 80%-át export célra termesztik.

A nagyvirágú rózsák közül a meleg sötétvörös ’Passion’ volt az első, a második a ragyogó vörös ’Grand Prix’, a harmadik a ’Red Berlin’, negyedik a szintén vörös ’First Red’, az ötödik helyen pedig a sárga ’Sphinx’ végzett. Ezután jönnek a fehér és krémszínű rózsák (’Akito’, ’Avalanche’, ’Vendela’), majd a bronzszínű ’Milva’, a sárga ’Ilios’ és a rózsaszín ’Aqua’.
A közepes és kisvirágú fajták eladása stagnál, vagy évente kis mértékben csökken az előző évhez képest. Sok fajtát kivontak a forgalomból vagy közepes és nagyvirágú fajtákkal helyettesítették. A rangsor a következő: első a sárga ’Frisco’, második a fehér ’Escimo’, harmadik az élénksárga ’Golden Gate’, majd a halványsárga ’Sunbeam’ következik. Ötödik helyen végzett az élénkpiros ’Sacha’, követi a bronzszínű ’Candid Prophyta’, a rózsaszínű ’Poeme’, majd a lilásvörös ’Red Calypso’. Kilencedik a narancsszínű ’Chelsea’. Egyes fajtáknál (pl. ’Frisco’) probléma, hogy nem elég hosszú a szár.
A vágott rózsák szárhosszúsága Magyarországon is fontos tulajdonság. A hazánkba importált rózsák szárhossza főleg 60-70cm (70%), az 50 és 80-90cm-es szárhossz 20%, a maradék 10% pedig ettől eltérő méretű.

A rózsák virágtípus szerinti kereskedelme

Teahibridek: A teahibrideket legnagyobb mennyiségben az ajándék üzletágban értékesítik. Például a Valentin-napi csúcsforgalom idején kivételesen magas árat lehet értük kapni, de az év többi részében átlagosan 50%-kal magasabb az áruk, mint a kisebb fejű rózsáknak. Fontos tudni róluk, hogy ezek azok a rózsák, melyeket a vevők ajándékba venni vagy küldeni szeretnek, ahol nem az ár számít.

Közepes virágú rózsák: Ezek különösen a szupermarketek vásárlóinak körében népszerűek, akik ezeket otthonaikba szánják. A szárhosszúságuk 50-70cm, és újabban a viráguk majdnem akkora, mint a teahibrideké. Emellett még rendelkeznek a floribunda rózsák jó tulajdonságaival is, mint például a magas hozam, a jó szállíthatóság és a hosszú vázaélettartam. Ezeket a rózsákat keresik a vásárlók a piacokon is.
Kisvirágú rózsák: Könnyű a kezelésük és a legújabb fajták közül soknak jó a vázatartóssága is. A szárhosszuk 30-45cm között van, ami az egyik legnagyobb hátrányának bizonyul, mivel ma már kevés vevőt érdekel nagy mennyiségben az 50cm szárhosszúság alatti virág, miközben rengeteg közepes fejméretű rózsa van.
Csokros rózsák (spray rózsák): A szupermarketek befolyása és azok egyre növekvő csokorforgalma egy sor lehetőséget kínál a csokros rózsák számára, melyek virágai egyidőben és azonos magasságban nyílnak a csokor tetején.
Európán belül igen nagyok a különbségek a virág- és növényvásárlás terén. A csúcson – a lakosság fejenkénti, Euróban mért virágvásárlását tekintve – Svájc áll. Utána Norvégia, Hollandia, Németország és Dánia következik (9. Táblázat). A kelet-európai országok rendkívül keveset költenek virágra.

Klikk a képre