Jótanácsok virágküldéshez

Virágküldés mindig aktuális hírekkel. Virágot küldeni mindenki tud. Pár kattintás, és már ott is vagyunk egy virágküldő szolgálat webshopjában. Amire figyelnie kell, az ezután kezdődik. Virágküldés - beszéljünk róla. Mindig aktuális, a virágküldéshez, virágüzletekhez, virágokhoz és virágküldő szolgálatokhoz kapcsolódó tartalommal. Itt kibeszélünk mindent, amit a hivatalos virágküldős weblapjainkon nem teszünk.

Virágküldés, ajándék

szerda

Nárcisz

A nárcisz mitológiája: Narcissus, a gyönyörűséges, de bátortalan ifjú visszautasította az érte epekedő nimfa, Ekho szerelmét, aki belepusztult viszonzatlan érzelmeibe; csontjai sziklákká váltak, és csak a hangja - a visszhang - maradt meg. Aphrodité, a szépség és a szerelem szigorú istenasszonya azzal büntette meg Narcissust, hogy amint a tiszta erdei forrás vize fölé hajolt, és a víztükörben meglátta saját képmását - beleszeretett. Képtelen és reménytelen szerelme a halálát okozta, de holtteste virággá változott. Ezt a virágot róla, nárcisznak nevezték el. Később az önimádatot, az önmaga szépségében, önerényeiben való tetszelgést nevezték el narcizmusnak.

Küldj eleven, vidám nárcisz csokrot szeretteidnek!

 
A nárcisz felhasználása a virágkötészetben: februártól márciusig import szállítmányból, márciustól májusig magyar termelőknél is megtalálható. Friss és vásárolható a virág, ha virágja zárt, szára levélzete egészséges zöld, szárvég metszés felülete világoszöld. Túlérett a virág, ha nyílott sérült a szirma, szára levélzete sárga, opálos, szárvég metszés felülete barnás zöld. A nárcisz  szárvégét kell metszeni felszívatáskor. A felszívatás kézmeleg vízben történjen, ezáltal meg tudjuk akadályozni a nárcisz szárvég nyálkásodását. Felhasználása a virágkötészetben alkalmi, tavaszi csokor, esküvő, kegyelet.


A nárcisz vágott virágként tartós, de nem szerencsés más virágokkal közös vázába helyezni, a vágásfelületén szivárgó tejes lé megmérgezi a többi virágot. Ezért a nárciszt csak magába ajánlott vázába tenni.

A nárcisz gondozása lakásban:

A lakásban való nevelésre a szép, erőteljes hagymát használjunk fel, és novemberben ültessük cserépbe úgy, hogy a hagymák félig legyenek a földben. Nagyobb cserépbe több hagymát is ültethetünk, ajd tartsuk mérsékelten nyirkos, kb. 10 °C-os helyiségben. Nincs szükség sötétítésre, mert ebben az időszakban a hagymák még csak gyökereiket fejlesztik ki.


Február végén vigyük a növényt a meleg világos szobába, ahol a hagymák életműködése felgyorsul, és a nárcisz egy hónap alatt kivirágzik. Mielőtt az elvirágzott hagymákat az edényből kiszednénk, várjuk meg a levelek visszahúzódását, mert különben a hagymák elpusztulnak.


 

A nárcisz gondozása, nevelése kertben:

A kifejlett hagymákat szeptemberben vagy legkésőbb októberben ültetjük el, előzőleg mélyen felásott és megjavított földbe, 10 cm mélyen. A nárciszokat a kertnek napos, jó táperőben levő, de nem frissen trágyázott részébe ültessük. Ezek a legalább hároméves hagymák legyenek, melyek majd ősszel meggyökeresednek, de még nem hajtanak ki. A leghidegebb teleken sem igényelnek talajtakarást vagy más téli védelmet, mert gond nélkül áttelelnek. Március környékén életre kelnek, a hajtásaik megjelennek a talaj felszínén, és a tulipánokkal, a jácintokkal egyidejűleg borulnak virágba.


A hagymákat, amelyek mellett fiókhagyma is fejlődik, 3 évente ajánlott felszedni, mert a nárcisz virágzóképessége csökken. Június végén, július elején kell felszedni a hagymákat, mielőtt még új gyökérzetet fejlesztenek. Az nárcisz hagymákat megtisztogatjuk, és a virágoztatásra alkalmas, kifejlett hagymákat különválogatjuk a kisebb, továbbnevelésre valóktól. Ezen utóbbiakat a veteményeskertben, sorba elvetjük, és még egy évig tovább neveljük, mielőtt a virágágyakba ültetnénk őket.

A hagymák tárolására hűvös, száraz helyiséget válasszunk. A raktár vagy a kamra polca nagyon alkalmas erre a célra. Ha sok hagymánk termett, akkor ezeket faládában vagy lapos műanyag dobozban, vékony rétegben kiterítve tartsuk. Néhány hagymát papírzacskóban is kielégítően eltarthatunk az ültetésig. Az egerektől óvjuk a hagymákat!

Klikk a képre