Jótanácsok virágküldéshez

Virágküldés mindig aktuális hírekkel. Virágot küldeni mindenki tud. Pár kattintás, és már ott is vagyunk egy virágküldő szolgálat webshopjában. Amire figyelnie kell, az ezután kezdődik. Virágküldés - beszéljünk róla. Mindig aktuális, a virágküldéshez, virágüzletekhez, virágokhoz és virágküldő szolgálatokhoz kapcsolódó tartalommal. Itt kibeszélünk mindent, amit a hivatalos virágküldős weblapjainkon nem teszünk.

Virágküldés, ajándék

szerda

Orchidea, orchideák

Phalaenopsis (Pillangó Orhidea)
Jellemzői: fürtszerű növény, egy fürtön 3-12 virág található, szára hajlékony, virágjának szirma kerek pillangó formájú. Színei: fehér rózsaszín árnyalatok, a torka mindig eltérő színű a szirmától. Hosszú vázatartósságú. Felhasználható: különleges kötészetben, dekorációhoz, esküvőhöz.

Cymbidium (Orhidea)
Jellemzői: fürtszerű növény, a virág fej különböző nagyságú lehet, egy fürtön 5-18 Orchidea fej lehet, dobozos növényként is alkalmazható a kötészetben. Hosszú váza tartósságú. Színei: fehér, sárga, zöld, rózsaszín és árnyalatai. A virág torka mindig eltérő színű a szirmától. Felhasználható: különleges kötészetben, dekorációhoz, esküvőhöz

Dendrobium (Taiwani Orhidea)
Jellemzői: fürtszerű növény, egy fürtön 10-12 virág és bimbó is lehet. A virág feje kicsi, apró, kerek szirmú. Színei: fehér, rózsaszín, zöld, sárga árnyalatai. Hosszú vázatartósságú. Felhasználható: különleges kötészetben, dekorációhoz, esküvőhöz.

Az orchideát mindenki szereti. Te is meglepnél valakit egy orchidea csokorral?

Az orchideák otthoni tartása:

Aki azt hiszi, hogy orchideát nehéz otthon nevelni, annak ajánlom, látogasson el édesanyámhoz, és csodálkozzon. Egy tapasztalt és jó érzékű virágszerető bármilyen növényt gyönyörűen tarthat otthonában, csak kicsit utána kell olvasni, és próbálkozni.

 

Eredeti élőhelyük a nagyon Távol-Kelet, Thaiföld, Laosz, Burma, India.
Hazájukban akkor találunk rájuk természetes közegükben, ha az erdőkben folyamatosan felfelé nézünk, mert a fák lombkoronájában élnek, onnan lógatják le vastag léggyökereiket, amellyel felveszik  az esővizet és a tápanyagot. Eső gyakran éri őket, napjában többször is, heves záporok formájában, de egy-egy zápor után a gyökerek hamar megszáradnak a meleg szellőben. Ezeket a körülményeket nehéz lenne utánozni egy lakásban, de szerencsére erre nincs is szükség, hála az üzletekben kapható, sokat tűrő hibrideknek.

Az orchidea léggyökereinek levegőre, fényre és vízre van szükségük.
A szerteágazó, erős gyökérrendszere miatt tartásuk függesztve a legeredményesebb, gyökerei cserépbe ültetve egy idő után elhalnak. Legtöbbször üvegvázába gyömöszölt gyökerekkel árulják az orchideákat, ami csak időleges megoldást jelenthet, mivel az üvegben a gyökereket nem éri levegő, és így fejlődni sem tudnak.
A lakásban tartás megoldható, ha rendelkezünk világos, napfényes helyiséggel, ahol a páratartalmat is biztosítani tudjuk.  Mivel ültető anyag nem veszi körül a gyökereket, így nincs közeg, ami a gyökerek körül nedvességet tartana, ezt nekünk kell pótolni rendszeres öntözéssel. Az öntözés maga így egy elég nehéz feladat. Legjobb megoldás hetente kétszer leakasztani a helyéről, és egy vödör langyos esővízbe beáztatni a gyökereket  10-15 percre, utána visszaakasztani a helyére. Nem egyszerű a tartása, sok törődést igényel, de megéri.

Phalaenopsis orchidea

Tilos
- Nem szabad túlöntözni
- a gyökereinél ne legyen pangó víz
- nem szabad virágföldbe ültetni
- ne tartsuk huzatba
- kerüljük a hirtelen lehűlést (szellőztetést télen)
- ne tegyük tűző napra


Legkönnyebben a Phalaenopsis, vagy lepkeorchidea tartható lakásban, félárnyékos helyen, megfelelő tartás mellett egész évben virágzik. A pillekosborok a trópusi Ázsia talán legszebb orchideái, így eredeti élőhelyüknek megfelelően a nedves, párás környezetben érzik jól magukat. Nagy választékban kaphatók a virágboltokban és kertészetekben, leggyakrabban mégis a rózsaszín és fehér változatai a leggyakoribbak.

Öntözés: Általában a lepkeorchidea a túlöntözés miatt pusztul el, mert a gyökerek könnyen elrothadnak, szükségük van a levegőre. Az öntözéssel legyünk óvatosak, télen hetente egyszer, nyáron két-három naponta öntözzük őket, a cserépalátétben soha ne álljon a víz. A következő öntözésre mindig akkor kerüljön sor, amikor az ültetőközeg felszíne, de csak a felszíne száraz. Vízhiányra akkor kell gyanakodni, ha az orchidea levelei lógni, kókadozni kezdenek.
Tápoldatozni tavasztól őszig heti rendszerességgel kell az orchideát, direkt orchideák számára készült folyékony tápoldattal. Télen havonta egyszer is elég.


Páraigény: A lakásokra jellemző meleg, száraz levegő nem megfelelő számára. A legjobb  lehetőség az orchidea páraigényének kielégítésére, ha nedves kavicságyra helyezzük a cserepet, vagy a növény alá egy agyag golyócskákkal töltött tálcát teszünk, amit félig megtöltünk vízzel. Az sem árt, ha melléjük helyezünk más növényeket is és a leveleiket reggelente lágy vízzel lespricceljük, így kellemes mikroklíma alakulhat ki körülötte. Apropó, permetezés. Arra ügyeljünk, hogy a virágaira ne jusson a permetből, de a leveleken se álljon meg a vízpára, mert a növényről fel nem száradó nedvesség hatására a levelek és a virágok könnyebben gombásodnak.


Hőmérséklet: A phalaenopsis a legkönnyebben tartható orchidea, minden rendben lesz vele, ha átlagosan a 20 fok körüli hőmérsékletet biztosítani tudjuk számára. Fényigényesek, így ablak közelében helyezzük el őket, de az erős napsugárzásra érzékenyek, így az égető napsugaraktól védeni kell a virágunkat.

Jó tanácsok:
• Ha a virágok elnyíltak, csak egyharmadával vágjuk vissza a virágszárat, így hamarabb kifejlődnek az új bimbók, de a teljes virágzati szárat ne vágjuk le.
• A virágszár mellé tegyünk támasztékot.
• A léggyökerek gyakran kilógnak a cserépből, ez természetes, ne erőltessük őket vissza!
• Nyáron kéthetente tápoldatozzuk őket.
• legalább 2 évente ültessük át.


 

Cymbidium orchidea

Ez az első hibrid orchidea, melyet kifejezetten lakásban való tartásra nemesítettek, így otthoni nevelése nem okoz gondot, ha megfelelő helyet biztosítunk neki. A csak lakásban nevelt Cymbidium orchidea elveszíti virágzó képességét. Tavasz végétől  az ősz beköszöntéig tegyük ki szabad levegőre egy napos helyre, télen egy viszonylag kellemesen hűvös helyiségbe (minimum 12 fok). Ősztől tavaszig gyönyörű színekben, folyamatosan fog virágozni.

Öntözés: Nyáron rendszeresen és bőségesen öntözzük, de pangó víz soha ne maradjon a gyökereknél, mert kirohad. Télen kevés vízzel is beérik.

Tápoldatozás: Fontos a tápoldat helyes kiválasztása és adagolása. Nyáron egyfajta erősítő tápoldatot használjunk kéthetente, például Wuxallal, szeptembertől pedig virágzásindító, orchideák számára készült folyékony tápoldattal a virágzás megindulásáig. Télen, ahogy csökkentjük az öntözést, csökkentsük le a tápoldatozást is.

Páraigény: ugyan az a szabály, mint a Phalaneopsis orchidea esetén. Vizes kavics vagy agyaggolyókra rakva, a gyökerek ne érjenek az álló vízbe, a virágot ne érje vízpermet, és ne álljon meg a növény levelén sem a pára.

Hőmérséklet: A tavaszi, nyári tartás adott a szabadban, de október elejétől november közepéig tarthatunk egy 12 fokon történő pihentetést, majd ezután szobahőmérsékleten tartsuk. Akárcsak a phalaenopsisok, ők is szeretik a fényt, de a tűző naptól óvjuk őket.

Átültetés:
A Cymbidiumokat kétévente ültessük át, orchideák számára készült, készen kapható ültetőközegbe, amihez némi szerves anyagot is keverünk. (Pl. egy vödör ültetőközeghez egy marék szárított marhatrágyát.) Ne válasszunk túl nagy cserepet számukra, csak akkorát, ami a két évi fejlődést lehetővé teszi. A Cymbidium szeret szorongani a cserepében, túl nagy cserépben nem virágzik jól. Ha lehet, agyag cserepet válasszunk, mert ez stabilabban megtartja a növényt, és nem fenyeget az a veszély, hogy felborul a növény, és mivel az agyag cserép porózus, átengedi a levegőt, kisebb a valószínűsége annak, hogy a túlöntözés következtében elrohadnak a gyökerek.

Betegségek, kártevők:  
A Cymbidiumok legsúlyosabb betegsége a vírusosság, ami sajnos gyógyíthatatlan. A vírusos növény levelein jellegzetes sárga vonalkák jelennek meg a levélerek közötti területen, amik később barnára színeződnek, és végül a levél elpusztul. A Cymbidium mozaik vírussal fertőzött növényt meg kell semmisíteni a cserepével együtt, a kerti eszközöket, ollókat, késeket, amikkel dolgoztunk, alaposan fertőtleníteni kell. A vírus betegség fertőző, ha nem intézkedünk időben, a többi növényt is megfertőzheti.
A legyengült, nem megfelelően gondozott Cymbidiumokat pajzs-, illetve gyapjas tetű támadhatja meg. Ellenük vegyszeres permetezéssel védekezhetünk. A növényt állítsuk párás helyre, öntözzük, tápozzuk megfelelően, hogy visszanyerje az ellenálló képességét.
A kertben tartott Cymbidiumokat csigák is megtámadhatják, erre különösen figyelni kell. Egyébként a jó karban lévő, megfelelően gondozott Cymbidiumok hosszú évekig gyönyörűen virágoznak minden ősszel, vagy tavasszal, és nem hajlamosak a betegségekre, nem kényes növények.

Dendrobium, Taiwani orchidea

A legfontosabb az öntözővíz minősége és mennyisége. Lehetőleg tiszta esővizet használjuk öntözésre, gyakran és bőségesen öntözzük, és a cserépalátétben mindig maradjon egy kis víz, amit a növény még fel tud szívni. Soha nem szabad kiszáradnia nyáron, mert ilyenkor indítja az új hajtásokat és fejleszti az új gyökereket. A legtöbb lakásban nem elegendő a fény ennek a kimondottan fényigényes orchideának, ezért inkább a kertben, vagy a teraszon keressünk számára világos, de nem tűző napos helyet. A tápozásról se feledkezzünk meg, legalább hetente egyszer nitrogénben gazdag tápot használjuk egészen nyár végéig, az új hajtások teljes kifejlődéséig.
Ha a hajtások szépek, erőteljesek, vastagok, akkor a növény jó kondícióban van, és az őszi-téli virágzás sem fog elmaradni.  Ekkor a virágszárat támasszuk meg.

Nyáron hetente egyszer úgy is megöntözhetjük, hogy a cserepét öt percre állítsuk egy lágy vízzel teli edénybe, majd hagyjuk, hogy a felesleges víz alul kifolyjon. Ez olyan, mint a felszívatás a vágott virágok esetén. Télen kevés vízzel is beéri.

Hőmérséklet: Az üzletekben kapható hibridek egy része szerencsére nem igényli a trópusi meleget, hűvösebb körülmények között is jól tartható, nyáron akár a kertbe is kitehető. Fényigényük nagy, egész évben sok, de lehetőleg szórt fényt igényelnek, a tűző napot azonban mellőzzük.

Speciális ültetési anyag
Az orchidea a levegőigényes növények közé tartozik, ezért speciális földmentes ültetőközeget kell számukra biztosítani. Ezt kertészetekből szerezhetjük be, vagy magunk is összekeverhetjük rostos (kéregdarabka, tőzeg) és porózus anyagból (tőzegmoha, habosított agyaggolyók). A lényeg az, hogy egy lehetőleg laza, sok levegőt tartó, ugyanakkor a légnedvességet is biztosító ültetőközeget állítsunk elő, amely emellett még a növény rögzítését is megoldja.

Forrás:
http://orchideatarsasag.hu
http://www.nlcafe.hu

Klikk a képre