Jótanácsok virágküldéshez

Virágküldés mindig aktuális hírekkel. Virágot küldeni mindenki tud. Pár kattintás, és már ott is vagyunk egy virágküldő szolgálat webshopjában. Amire figyelnie kell, az ezután kezdődik. Virágküldés - beszéljünk róla. Mindig aktuális, a virágküldéshez, virágüzletekhez, virágokhoz és virágküldő szolgálatokhoz kapcsolódó tartalommal. Itt kibeszélünk mindent, amit a hivatalos virágküldős weblapjainkon nem teszünk.

Virágküldés, ajándék

szerda

Jácint, Hyacinthus

A tavasz első hagymás növénye ez a káprázatos illatú, virág és színpompás növény. Méltán lett népszerű a nőnap ünnepén cserepes és vágott virágként is, hiszen illatával és szépségével bárkit elvarázsol.

A jácint felhasználása a virágkötészetben: februártól márciusig import szállítmányból, márciustól májusig magyar termelőknél is megtalálható. Friss és vásárolható a virág, ha virágja zárt, szára levélzete egészséges zöld, szárvég metszés felülete világoszöld. Túlérett a virág, ha nyílott sérült a szirma, szára levélzete sárga, opálos, szárvég metszés felülete barnás zöld.
A jácint szárvégét kell metszeni felszívatáskor. A felszívatás kézmeleg vízben történjen, ezáltal meg tudjuk akadályozni a jácint szárvég nyálkásodását.
Felhasználása a virágkötészetben: alkalmi, tavaszi csokor, esküvő, kegyelet.

Küldj egy igazán színpompás és illatos virágcsokrot annak, aki fontos számodra!

 

A jácint (Hyacinthus)

Neve görög eredetű: a monda szerint az Apollo isten által legyőzött Hüakinthosz (Hyacinthus) spártai király földre hullott véréből nőttek ki az első virágok.
A jácintok a mediterránium keleti területeitől Iránig és Türkmenisztánig őshonosak. Egyes kultúrákban az újjászületést szimbolizálják. A perzsa újévi (Norouz) ünnepségen (amit a tavaszi napéjegyenlőség idején tartanak) is jácinttal díszítik a haft szin (hét bűn) asztalát.

Dísznövényként használatos változatos alakjai egyetlen fajból, a kerti jácintból (Hyacinthus orientalis) származnak. Ez a 18. században annyira népszerű volt, hogy több mint 2000 fajtáját termesztették Hollandiában.



 

A cserepes jácint (szoba jácint) gondozása és tartása:

Megvásárolhatjuk a virágüzletekben virágzó állapotban. Miután elnyílnak virágai vágjuk le a virágszárat, mert az esetleges termés nevelése tápanyagokat von el a hagymától, és a hagymákat ültessük ki a kertbe. Következő tavasszal, már a kertben fognak virágozni.

Cserepes beültetéshez minden évben új hagymákat kell vásárolnunk.  a szobai hajtatáskor a virágok kifejlődéséhez a hagymákat hideg kezelésnek kell érnie, amúgy csak leveleket hoznak. A hajtatását már októberben el kell kezdeni. Kerti földdel töltött cserepekbe helyezzük a hagymáját úgy, hogy a csúcsa kb. 1 cm-re álljon ki a földből. 12 C° alatti hőmérsékleten sötét ládába helyezzük el. Az első hajtások megjelenése után néhány napig még tartsuk a hűvösen, sötétben a virágokat, majd fokozatosan szoktassuk a világosabb melegebb helyhez.

A jácint virágzási idejét előre lehet hozni, ha a virághagymákat 3 hónapra száraz papírzacskóban a hűtőbe (5 fok) tesszük. Ültetés után tegyük a cserepet hűvös, sötét helyre és tartsuk földjét nedvesen. 3-4 hét elmúltával megindul a rügyképződés, ekkor vigyük a cserepet világos, szobahőmérsékletű helyre és locsoljuk rendszeresen. A virágzás azonban annyira kimeríti a hagymát, hogy ha azt akarjuk, hogy túlélje ezt a beavatkozást, akkor elvirágzás után ültessük ki azonnal a kertbe, ahol újból erőre kaphat.

A jácint hagymája három éven át növekszik, ezután erősen sarjadni kezd. A sarjhagymákat válasszuk le és ültessük ki a kertbe, amiből újra szép virágaink fejlődhetnek.

A jácint leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb oka a gumók rothadása (Xantomonas hyacinti).

A jácint ellenáll a hideg hőmérsékletnek, a nagy fagyok ellen védhetjük egy vékony réteg levéllel vagy szalmával. Kora tavasszal a védőréteget már eltávolíthatjuk. Könnyű, napos, humuszban gazdag talajt igényel. A rendszertelenül vagy túlöntözött föld káros, mert a növény nem viseli el a túlzott nedvességet, a hagymák elrohadnak.

Klikk a képre