Jótanácsok virágküldéshez

Virágküldés mindig aktuális hírekkel. Virágot küldeni mindenki tud. Pár kattintás, és már ott is vagyunk egy virágküldő szolgálat webshopjában. Amire figyelnie kell, az ezután kezdődik. Virágküldés - beszéljünk róla. Mindig aktuális, a virágküldéshez, virágüzletekhez, virágokhoz és virágküldő szolgálatokhoz kapcsolódó tartalommal. Itt kibeszélünk mindent, amit a hivatalos virágküldős weblapjainkon nem teszünk.

Virágküldés, ajándék

kedd

Írisz, Nőszirom, iris

A nőszirom, vagy írisz virágainak szín- és alakgazdagsága az orchideákéval vetekszik. Az írisz egyike legszebb tavaszi virágainknak. Nőnap alkalmával vásárolják vágottan a leggyakrabban. A tudományos nevét a szivárvány görög nevéről kapta, az ide tartozó virágok sokféle színváltozatára utalva.

Küldj gyönyörű, íriszes virágcsokrot szeretteidnek!


Csak szűk körben terjedt el az északi mérsékelt égövön. Élőhelye figyelemre méltóan változatos, a hideg és hegyi régióktól Európa füves lejtőin, rétségein és folyópartjain keresztül, a Közel-Kelettől Észak-Afrikán át, egészen Észak-Amerikáig terjed.

Az íriszek évelő növények, amelyek gyöktörzsekkel, (gyöktörzses íriszek), vagy szárazabb éghajlatokon hagymákkal (hagymás íriszek) élik túl a telet. Hosszú, egyenes, virágzó szárakkal rendelkeznek. Ezek lehetnek egyszerűek vagy elágazóak, tömörek vagy üregesek, és laposak vagy körkörös keresztmetszetűek. A gyöktörzses fajoknak általában van 3-10 tőálló, kard alakú levelük, a hagymás fajoknak hengeres alakú tőleveleik vannak.
Az íriszeknek nincs virágkelyhük. Minden virágban három külső, lehajló, vagy kihajló, gyakran szakállas, vagy tarajos, valamint három belső, rendszerint kisebb- felálló, vízszintes, néha csüngő, lepellevél található.
 

A nőszirom felhasználása a  virágkötészetben

Októbertől májusig található az üzletekben, később már a túl meleg miatt nincs vázatartóssága. Friss és vásárolható a virág, ha virágja zárt, egészséges, levélzetének vége nem barna, szárvég metszés felülete világos zöld. Túlérett a virág, ha nyílott szirma összepöndörödött, levélzetének vége barna, szárvég metszés felület sötétbarna, fekete.
Színei: lila-sárga, fehér-sárga, sárga-fehér. A növény rendkívül vízigényes, ezért a szár végét keresztbe be kell metszeni vízbe tétel előtt és a szár 2/3-ad része kézmeleg vízben kell, hogy legyen. Felhasználása a virágkötészetben alkalmi csokor, klasszikus kötészet.

A nőszirom hagymás ültetése

A magas változatok esetében az írisz hagymákat egymástól két arasznyi,a törpe változatokat pedig 1 arasznyi távolságra érdemes ültetni háromszög formában hármasával vagy ötösével úgy, hogy a gyöktörzs csúcsrügye felfele nézzen.

Ássunk egy mély lyukat, ahova a gyöktörzs nyúlványai befúródhatnak. Az üregbe tegyünk egy kis laza talajréteget, majd ültessük bele a hagymát. A gyöktörzsnek a felszín alatt, kell lennie. Ezután fedjük be a gyökeret.
Ültetés után alaposan öntözzük meg a hagymákat, az öntözést két-háromnaponta meg kell ismételni, a csapadékmennyiségtől függően. Egy nősziromnak hetente körülbelül 40 milliméter vízre van szüksége (heti kétszeri öntözésből).
 

A nőszirom kiültetése, átültetése cserépből:

Amikor átültetjük őket, a gyökereket óvatosan kell eltávolítani, és olyan mélyre kell a földbe ültetni, amennyire a virágcserépben voltak.

Klikk a képre